Riscuri bungee jumping - traumele coloanei

Publicat: 08 Iun 2012 10:15

Atunci cand practici bungee jumping te expui in mod constient unor riscuri de accidentari sau afectiuni medicale. De accea este obligatoriu ca starea ta de sanatate inaintea sariturii sa fie una buna si de aceea ti se cere in cele mai multe cazuri avizul medical ca esti apt pentru saritura.

In cazul in care tensiunea ta este mare sau oscilanta nu vei avea voie sa sari, la fel ca si in cazul in care suferi de afectiuni cardiace sau respiratorii.

Iata pe scurt unul din riscurile la care te supui, din punct de vedere medical, atunci cand sari cu coarda de bungee jumping:

Traume ale spatelui si coloanei vertebrale
Reprezinta afectiuni neurologice destul de grave caracterizate prin lezarea terminatiilor nervoase de la nivelul coloanei vertebrale, cauzate de socul smuciturii din coarda de bungee jumping.

Leziunile coloanei vertebrale sunt cu atat mai periculoase cu cat nu prezinta simptome imediat dupa saritura, ci uneori si la o saptamana dupa incident. Astfel ca inevitabil persoana se va misca, iar miscarile la nivelul leziunii pot determina agravarea lafectiunii medulare.

Leziunile la nivelul coloanei vertebrale in timpul unei sarituri bungee pot aparea in urmatoarele situatii:

- cand persoana sare prea aproape de macara si loveste fie dupa saritura fie in timpul ridicarii din coarda o zona a macaralei

- cand persoana care sare executa saritura legata de glezne, iar coarda este una mai rigida; socul apare la intinderea maxima a corzii de bungee, imediat inainte ca persoana sa fie ridicata inapoi catre macara; leziunea este la nivelul vertebrelor.

- cand persoana care sare executa saritura legata cu ham de bazin; socul apare la intinderea maxima a corzii de bungee, imediat inainte ca persoana sa fie ridicata inapoi catre macara; leziunea este la nivelul vertebrelor de langa bazin.

Leziunile la nivelul coloanei vertebrale care pot aparea in timpul sariturii bungee sunt:

- leziunea medulara - vatamarea sau traumatizarea cordonului medular, insotita de compromiterea totala sau partiala a functiilor, determinand deficiente si tulburari vegetative, motorii, reflexe si senzitive

- ischemia medulara - interuperea alimentarii cu sange prin obturare sau compresia arterelor aferente, proces ce va genera necrozarea zonei afectate

Gravitatea tulburarilor neurologice determinate de saritura bungee este determinata de tipul leziunii medulare, partiala sau totala, si de sectiunea medulara afectata.

Leziunile medulare complete localizate la nivel cervical determina instalarea tetraplegiei. Cele localizate la nivel toracal determina instalarea paraplegiei, pe cand cele localizate la nivel lombar determina aparitia manifestarilor sindromului coada de cal (afectarea nervilor spinali din zona lombara, sacrala si coccigiana).



 

Sondaj

Urmaresti cursele de Formula 1?